martes, 28 de febrero de 2012

ENTERRAMENT DE LA SARDINA

L'enterrament de la sardina és un fet que posa fi al carnaval, alhora que inicia el temps de quaresma. És una forma de posar fi al temps de disbauxa, gresca, etc... i començar entrar en temps de quaresma i per tant temps d'abstinència i de penitència.
Sobre el perquè es diu "enterrament de la sardina", parla de dues hipòtesis, entre d'altres possibles.
Per començar donant per suposat que enterrar és una forma d'oblidar, acomiadar-se, perdre... qualsevol cosa. Les hipòtesis , molt relacionades:
  • "Sardina" era una manera col·loquial d'anomenar l'espinada o la carcanada del porc, que tradicionalment s'enterrava just abans de començar la quaresma per simbolitzar que s'entrava en un període de privacions i abstinències, que per altra banda en aquella època era molt rigorós i respectat per la societat.
  • Una altre hipòtesi, és que el terme és importat pel gremi de sabaters de Madrid cap allà al segle XVI, diu que cada dia acostumaven a fer una petita pausa cap allà a les 11h del matí per poder fer un mos que els omplís l'estómac fins l'hora de dinar, per un quarto, una cuinera els servia una llesca de pa torrat amb una sardina i un gotet de vi. Arribant temps de quaresma, fins i tot la rigorosa abstinència els privava d'aquesta sardina, i començaren el ritual simbòlic d'enterrar-la prop del Manzanares, ruixant-la amb vi de Valdepeñas. En una bota, posaven una carota de la boca de la qual en sortia la sardina, i després d'enterrar-la, feien un berenar bevent el vi de la bota.

No hay comentarios:

Publicar un comentario